Amedi.sk
Dovoľujeme si Vás upozorniť, že naša web stránka
je určená iba pre odbornú lekársku verejnosť.
Časopis Gastroenterológia pre prax – Článok Laktózová intolerancia a jej diétne riešenia

Gastroenterológia pre prax

Recenzovaný, postgraduálne zameraný odborný lekársky časopis
4x ročne
ISSN:1336–1473

Časopis je indexovaný v Slovenskej národnej bibliografii, Bibliographia medica Slovaca (BMS) a zaradený do citačnej databázy CiBaMed.
Všetky články sú recenzované.
Vydavateľ nenesie zodpovednosť za údaje a názory autorov jednotlivých článkov či inzerátov.
Články na šedých stranách sú firemnými prezentáciami alebo nerecenzovanými informáciami, za ktorých obsah zodpovedá autor.
Reprodukcia obsahu je povolená len s priamym súhlasom redakcie.

Predplatné
Gastroenterológia pre prax
Gastroenterológia pre prax
Recenzovaný, postgraduálne zameraný odborný lekársky časopis
4x ročne
Predplatné na rok 2025: 26.00 €
Téma: Prehľadové práce

Laktózová intolerancia a jej diétne riešenia

Peter Minárik, Jozef Golian, Peter Chlebo

Súhrn: Mlieko a mliečne výrobky sú bohatým zdrojom živín a energie a v rámci pestrého a plnohodnotného stravovania sú súčasťou zdravej výživy. Jediným zdrojom laktózy pre človeka je okrem materského mlieka iba mlieko domestikovaných cicavcov, ďalej mliečne výrobky a všetky ostatné potraviny, do ktorých sa pridalo mlieko alebo jeho súčasti. Schopnosť tráviť laktózu v tenkom čreve ovplyvňuje predovšetkým množstvo a aktivita črevnej β-galaktozidázy (laktázy). Na primárnu deficienciu laktázy trpí odhadom asi 70 % svetovej populácie, v Európe však je to priemerne iba asi 30 % obyvateľov. V krajinách severnej Európy je výskyt laktázovej deficiencie najnižší, a to iba 5 %. Skutočná prevalencia primárnej laktózovej intolerancie na Slovensku nie je presne známa, odhaduje sa však, že jej výskyt v populácii bude podobný, aký sa opisuje v okolitých krajinách strednej Európy (15 – 20 %). Sekundárna laktózová intolerancia je prejavom iných ochorení gastrointestinálneho traktu a často má iba prechodný charakter. Kongenitálna laktózová intolerancia je autozomálne recesívne dedičné ochorenie a je extrémne vzácna. Stanoviť diagnózu laktózovej intolerancie možno viacerými, prevažne neinvazívnymi metódami. Väčšina ľudí s laktózovou intoleranciou nemusí úplne vylúčiť mlieko a mliečne výrobky zo stravy. Laktózová intolerancia nemá byť prekážkou zdravej a plnohodnotnej výživy. V diétnych riešeniach má dominantné miesto bezlaktózové mlieko a bezlaktózové mliečne potraviny, a to vzhľadom na podobné množstvo dobre využiteľného vápnika v porovnaní so štandardným mliekom a mliečnymi výrobkami. Pacientov s laktózovou intoleranciou majú zdravotnícki pracovníci edukovať o vhodných diétnych postupoch na zabezpečenie primeraného nutričného príjmu.

Lactose intolerance and its dietary solutions
Milk and dairy products are a rich source of nutrients and energy and as part of a rich and varied eating contribute to healthy diet. The only source of lactose for people is, in addition to breast milk, only milk of domesticated mammals, further milk products and all other foods to which milk or its components have been added. The ability to digest lactose in the small intestine primarily affects the amount and activity of intestinal β-galactosidase (lactase). The prevalence of primary lactase deficiency is estimated to be about 70% throughout the world population, but in Europe, it is on average only about 30% of the population. In the northern European countries, the prevalence of lactase deficiency is the lowest – only 5%. The actual occurrence of primary lactose intolerance in Slovakia is not exactly known, but it is estimated that its prevalence in the Slovak population will be similar to that described in the surrounding countries of Central Europe (15-20%). Secondary lactose intolerance is a manifestation of other diseases of the gastrointestinal tract, and it has often only a temporary nature. Congenital lactose intolerance is an autosomal recessive heritable disease and is extremely rare. The diagnosis of lactose intolerance can be made by several, mostly non-invasive methods. Most people with lactose intolerance do not have to exclude milk and dairy products from the diet completely. Lactose intolerance should not be a barrier to healthy and full-fledged nutrition. In dietary solutions, concerning a similar amount of well-utilized calcium as common milk and dairy products, free milk and lactose-free dairy products play the dominant role. Patients with lactose intolerance should be educated by healthcare professionals on appropriate dietary practices to ensure adequate nutritional intake.
Keywords: lactose, lactase, lactose intolerance, milk, dairy products

Gastroenterol. prax 2018; 17 (3): 147 – 154
CELÝ OBSAH ČLÁNKU JE DOSTUPNÝ IBA PRE PRIHLÁSENÝCH PREDPLATITEĽOV Prihlásiť sa

Ročník 2018  Témy časopisu Gastroenterológia pre prax 3 / 2018

Nie sú dostupné žiadne voľne dostupné články

PREDSEDA
prof. MUDr. Rudolf Hyrdel, CSc.

ČLENOVIA
prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.
doc. MUDr. Jiří Dolina, Ph.D.
MUDr. Martin Ďuriček, PhD.
prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.
doc. MUDr. Martin Huorka, CSc.
doc. MUDr. Soňa Kiňová, PhD.
doc. MUDr. Peter Makovník, CSc.
doc. MUDr. Juraj Miklušica, PhD.
MUDr. Juraj Májek, PhD.
prof. MUDr. Peter Mlkvý, CSc.
MUDr. Barbora Norek, PhD.
prof. MUDr. Juraj Pechan, CSc.
MUDr. Boris Pekárek, PhD.
doc. MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD.
MUDr. Renata Szépeová, PhD.
MUDr. Tomáš Šálek
doc. MUDr. Ondřej Urban, Ph.D.
prof. MUDr. Anton Vavrečka, CSc.
doc. MUDr. Eduard Veseliny, PhD.
MUDr. Jozef Záň, Ph.D.
doc. MUDr. Zuzana Zelinková, PhD.

ODBORNÁ KOREKTÚRA
doc. MUDr. Soňa Kiňová, PhD.

GARANT AD TESTOV
MUDr. Juraj Májek, PhD.

REDAKTORKA
Ing. Danica Paulenová
e-mail: paulenova@amedi.sk

GRAFICKÁ ÚPRAVA
Ing. Lukrecia Schiller
e-mail: dtp@amedi.sk

MANAŽÉR MARKETINGU, INZERCIE A PODUJATÍ
Ing. Dana Chodasová
mobil: 0904 272 258

e-mail: chodasova@amedi.sk

EKONOMIKA A PREDPLATNÉ
Ing. Martina Ďurčovič
mobil: 0911 117 949
e-mail: durcovic@amedi.sk

JAZYKOVÁ KOREKTÚRA
Mgr. Eva Doktorová

KOREKTÚRA ANGLICKÝCH TEXTOV
Ing. Janka Bábelová, PhD.

 

 

 

 

RUBRIKY

Prehľadové práce
Najnovšie poznatky o etiológii, patogenéze, diagnostike a terapii chorôb a skupín ochorení. Maximálny rozsah je 8 strán (veľkosť písma 12, riadkovanie 1,5) s najviac šiestimi obrázkami (grafmi). Článok píšte s dôrazom na jeho praktické využitie gastro-enterológmi a špecialistami z iných odborov, zaujímajúcich sa o gastroenterológiu.

Kazuistika
Maximálny rozsah je 7 strán. Členenie: súhrn, úvod, vlastný prípad, diskusia, záver, literatúra.

Algoritmy diagnostiky a terapie
Diagnostika a terapia spracovaná v tabuľkách a schémach, s minimom textu, s dôrazom na stručnosť a prehľadnosť.

Referáty z literatúry
Zaujímavosti zo zahraničnej tlače, novinky v oblasti diagnostiky, terapie a iné odborné informácie, v maximálnom rozsahu 2 strany.

Rôzne
Reakcie na články, informácie o odborných akciách, nové knihy, recenzie, správy z konferencií, pozvánky a iné.

Abstrakty
Slovensky alebo česky písaný abstrakt z vedeckej práce uverejnenej u nás alebo v zahraničí, nie staršej ako 1 rok. Rozsah max. 1 strana. Uveďte názov práce v slovenčine/češtine, autorov, pracovisko, ďalej názov práce v angličtine s úplnou citáciou. Vhodné je vysvetliť základné pojmy.

SPRACOVANIE RUKOPISU

Príspevok píšte na počítači v niektorom z bežných textových editorov.
- píšte na celú šírku riadkov (nepoužívajte ENTER na konci riadkov)
- neupravujte text do stĺpcov - nezalamujte, tabuľky umiestnite na záver práce
- rozlišujte dôsledne čísla 1, 0 a písmená l, O
- zátvorky sú vždy okrúhle ( )
- skratky vždy vysvetlite pri ich prvom použití

NÁLEŽITOSTI RUKOPISU

1. Výstižný názov práce, mená a priezviská všetkých autorov vrátane titulov, pracoviská autorov. Adresa prvého autora vrátane čísla telefónu, faxu a e-mailovej adresy.
2. Súhrn - stručné zhrnutie obsahu príspevku v rozsahu maximálne 10 riadkov (len pri prehľadových prácach a kazuistikách). Píšte v 1. alebo 3. osobe jednotného alebo množného čísla (zjednotiť podľa typu článku).
3. Kľúčové slová - v rozsahu 3-6 (len pri prehľadových prácach a kazuistikách).
4. Anglický preklad: názov práce, súhrn, kľúčové slová (len pri prehľadových prácach a kazuistikách)
5. Vlastný text
Ak vkladáte do dokumentu obrázky, pošlite tiež ich originálne súbory vo formáte „.jpg“, grafy vytvárajte v programe Excel a posielajte ich originálne súbory. Pri posielaní fotodokumentácie poštou posielajte, prosím, len kvalitné originály. Každú predlohu označte číslom, pod ktorým je zmienená v texte. Text píšte v 1. alebo 3. osobe jednotného alebo množného čísla (zjednotiť podľa typu článku).
6. Literatúra
Citácie sú očíslované chronologicky boldom, odkazy v texte sú uvádzané číslom citácie v okrúhlych zátvorkách. Uveďte maximálne 20 citácií.

Príklady citácií:
1. VaughanTL, Davis S, Kristal A, et al. Obesity, alcohol and tobacco risk factors for cancers of esophagus and gastric cardia: adenocarcinoma versus squamous cell carcinoma Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1995; 4, 85–92.
2. Gao YT, McLaughlin JT, Gridley T, et al. Risk factors for esophageal cancer in Shanghai, China. Role of diet and nutrients. Int J Cancer 1994; 58, 197–202.
3. Shaheen NJ, Crosby NA, Bozymski EM, et al. Is there publication bias in the reporting cancer risk in Barrett´ esophagus? Gastroenterology 2000; 119: 333–338.

V citáciách za krstnými menami nie sú bodky. Za autormi nie je dvojbodka, ale bodka. Za rokom vydania je bodkočiarka, pred stranami je dvojbodka. Ak je autor jeden, dvaja alebo traja - treba uviesť všetkých. Pri viacerých ako troch autoroch uviesť prvých troch a „et al“, v slovenských a českých citáciách „a spol.“.

Kvôli uverejňovaniu autodidaktických testov je potrebné k Vášmu prehľadnému článku dodať 4 otázky a k nim po 4 odpovede s vyznačením jednej správnej odpovede, napr.:

Vznik čiernych pigmentových kameňov je zviazaný s:
a. akútnou hemolýzou
b. chronickou hemolýzou
c. hyperkalcémiou
d. hyperlipoproteinémiou

Redakcia si vyhradzuje právo robiť drobné štylistické úpravy rukopisu. V prípade potreby skrátenia rukopisu bude vyžiadaný súhlas autora. Všetky články sú dvojstupňovo recenzované.

Všetky uverejnené príspevky sú honorované.

Vzhľadom k praktickému zameraniu časopisu Vás prosíme, aby bol príspevok napísaný zrozumiteľne, s dôrazom na praktické využitie podaných informácií v ambulantnej praxi gastroenterológov a príbuzných špecializácií.

Príspevky posielajte e-mailom na adresu: paulenova@amedi.sk

 

4x ročne
ISSN:1336–1473

Časopis je indexovaný v Slovenskej národnej bibliografii, Bibliographia medica Slovaca (BMS) a zaradený do citačnej databázy CiBaMed.
Všetky články sú recenzované.
Vydavateľ nenesie zodpovednosť za údaje a názory autorov jednotlivých článkov či inzerátov.
Články na šedých stranách sú firemnými prezentáciami alebo nerecenzovanými informáciami, za ktorých obsah zodpovedá autor.
Reprodukcia obsahu je povolená len s priamym súhlasom redakcie.

Predplatné
Gastroenterológia pre prax
Gastroenterológia pre prax
Recenzovaný, postgraduálne zameraný odborný lekársky časopis
4x ročne
Predplatné na rok 2025: 26.00 €